Varför vården inte fungerar

on
Strukturfel

Man har gjort så många omorganiseringar inom vården att ingen vanlig människa (eller personalen heller för den delen) förstår hur det fungerar. I grund och botten är organisationsstrukturen inte gjord för dagens problematik. När multisjuklighet är en verklighet så fungerar inte en stuprörsstruktur. Varje vetenskapligt medicinskt område går även framåt så det krävs mer och mer kunskap för vårdpersonal. Med andra ord får man en alltmer specialiserad och djup kunskap men har svårt att klara breddproblematik.

För många kockar

Med 22 olika yrkesgrupper som ska samverka gällande en enda patient så förstår man att det inte kan fungera. Man vet ju bara hur lillfingret fungerar. Jag menar inte att vara sarkastisk men vem kan hantera någon som inte sover, har stressfrakturer, högt blodtryck, nedsatt sköldkörtelfunktion, ångest och depression på en och samma gång? Eller en äldre person med demens, benskörhet, depression och nedsatt syn? Det är dagens verklighet.

MAN KLARAR INTE UPPDRAGET

Uppdraget är att bota och lindra. Vårda finns även det med i uppdraget. Men vem hinner ta tag i den vårdande biten när administrativa sysslorna bara blir fler och kvalificerad personal flyr fältet. Det finns gott om sjuksköterskor och läkare men inte inom vården. Jag har full förståelse för att man inte mäktar med att göra ett bristfälligt jobb när man vet att man kan bättre.

EKONOMISTYRNING ÄR ETT SKÄMT

Hur kan man lägga fantasibudgetar som går med miljonförlust år efter år? Att redan innan start veta att ingen kan hålla en budget är inte särskilt inspirerande eller motiverande för personalen. Man vet ju att man får sk-t ialla fall i slutändan.

Jag har två drömjobb i kikarsiktet; städa i vårdhierarkin och skrota alla politikers extrainkomster som de inte förtjänar och tillskaffat sig genom egen intern omröstning. Låt folket rösta om politikernas löner vetja.

Halelulja specialistvård och fy böveln för primärvård (struktur avses). 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.