Konsten att tycka om träning

on

Jag läste precis en vetenskaplig artikel där man kommit fram till att 37% av de som tränade (inom fitness) inte tyckte det var roligt att träna. Så sorgligt tycker jag som alltid funnit så mycket nöje i min träning. Det finns säkert många svar på varför det förhåller sig på det här sättet, det vill säga att man egentligen inte vill träna. Låt mig nämna några orsaker som jag känner till.

Autonomi och självbestämmande är en viktig komponent för att må bra. Vi vill helt enkelt bestämma själva vad vi vill göra. Det kan handla om träning, studier, arbete med mera.  Vi har väl alla haft ämnen i skolan som vi helst hade skippat om det inte vore för att det var obligatoriskt. Kanske kändes ämnet överflödigt för att det inte var något som jag tänkt mig satsa på i framtiden. Kanske var det bara ointressant och det här är två viktiga exempel på vad som motiverar oss. Det vi tycker om ger den starkaste motivationen. Det vi har nytta av längre fram (ex ett viktigt betyg) är även det motiverande om än inte lika starkt. En annan viktig faktor utöver autonomi är med andra ord att det jag gör utvecklar mig och min kompetens.

En tredje faktor är gemenskap vilket inte är alldeles självklart i coronatider. När det gäller träning kanske du tycker om gruppträning men att träna inomhus i grupp är förenat med stor smittrisk så det kanske inte är aktuellt. Självfallet kan du träna utomhus vilket många gör både enskilt och i grupp. Jag träffar på ett gäng kampsportare i Vasaparken varje morgon och där avlöser olika grupper varann mer eller mindre hela dagen.

Så varför upplever man då träningen som tråkig eller omotiverande? Jag tror att det många gånger handlar om att man inte valt själv utan fallit för grupptrycket. Alla påbud om att man måste och borde träna för annars………En annan anledning är att träning per idag verkar handla om att bli så utmattad som möjligt. Jag har nämnt 16 weeks of Hell som ett urbota dumt sätt att sänka sin ämnesomsättning vilket sker när man tokbantar med diet och träning. Det är inte en behaglig känsla. De tråkiga eftereffekterna, en liten parantes, är en anledning till att man överväger att sluta med Biggest Looser (ett annat helknäppt och ohälsosamt upplägg). Det finns ett negativt samband mellan motivation och utmattningsgrad så när kamerorna släckts dör motivationen lika snabbt somljuset försvann.

När träning leder till att man utvecklas, blir bättre på något med andra ord, så kan det bli en riktig motivationshöjare. Jag jobbar med träning som har teknik och successiv belastningsökning som en självklarhet. Det är alltid lika roligt att se när någon klarar av något man tidigare inte kunde. Det handlar inte bara om att mäta antal kilo på en viktstång för träning kan utveckla så mycket mer än enbart styrka eller uthållighet. Balans, koordination, rörlighet eller kombinationer av kapaciteter såsom smidighet, explosivitet med mera. Lägg till alla mentala komponenter som man kan fila på och träning blir aldrig mer tråkigt.

Du behöver inte tycka om eller göra det alla andra gör. Hitta din egen väg för det är den du kommer att må bra av. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.