Farliga förebilder

on

Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att när den blinde leder den blinde så faller båda i vattnet. Det ligger något i det uttalandet och jag tänker då närmast på den träningshets och mathysteri som råder. Många som följer profiler på sociala medier glömmer att ta en bakgrundscheck på den som skriver för man utgår alltför ofta från att allt som man säger och skriver är sant. Det är en charmig egenskap men den kan straffa sig. För eller senare kommer något tragiskt att hända och kanske blir det först då man börjar undersöka vem som gav extrema råd med katastrofal utgång.

Ta exempelvis den man som skulle cykla i tre veckor utan att äta. Han fick TV tid under nyheterna. Vad säger det oss när public service har det som en positiv nyhet? En annan sprang halvmaran i slutet av åttonde månaden och fick hundratals likes. Robinsondeltagarna klappade händerna när man redovisade viktnedgång efter svält. Sedan har vi dagens Corona, många följer blint vad media rapporterar fullständigt okritiskt. Vi tror att vi vet, kan och ligger i förkant i det här landet men det är inte alltid så. Allt man läser är inte heller sant så mitt råd är: kontrollera författarens bakgrund men inte minst, använd ditt sunda förnuft och följ inte alltid trendernas lemmeltåg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.