Fredrik Paulun om Detox

on

Av en slump hittade jag en artikel i tidningen Tara där man frågat Ulrika Davidson och Fredrik Paulun om vad de tyckte om detox.

Ulrika som är kostrådgivare tyckte att det är en bra ide. Medan Fredrik Paulun tyckte att det inte behövs. Hans svar lät så här ”Du behöver ingen Detox om du äter relativt hälsosamt. Det är mer folktro än vetenskap att det skulle ”rensa kroppen från slaggprodukter” Kroppen är smart och bryter själv ner t ex koffein och alkohol. Det är självklart bra att äta ekologiskt och inte med filt stoppa i sig bekämpningsmedel”. 

För detta svar fick han en rad påhopp av detoxare bland annat:

”Nu undrar jag om Fredrik verkligen har sagt detta eller är det så att han och reportern har missuppfattat varandra. För om Fredrik har sagt detta då är det katastrof. Hur kan man påstå att Detox bara är folk tro när det finns vetenskapliga bevis att kroppen behöver det. Paulun verkar inte veta någonting om Detox och hur det fungerar och då borde han inte utrycka sig om detta så lättvindligt utan att ha fakta eller ha undersökt olika rön dels från Sverige och dels från olika europeiska länder, som t ex Tyskland och Sweich där det forskas en hel del i detta ämne. Det påverkar folk negativt och är missvisande för de som är osäkra eller inte vet hur Detoxen fungerar. Om man kallar sig för expert och är en offentlig person så borde man vara lite mer försiktigt med sitt uttalande eller mer påläst. Jag skulle gärna velat höra hur Fredrik förklarar alla dessa människors berättelse om en nästan omedelbart förbättring i deras hälsa, som t ex. att bli av med sin migrän som de haft i många år, eller de som blivit av med sina allergier efter att de genomgått en reningskur”. ref: https://www.helhetcenter.se/aktuellt.html

På personens hemsida står det att läsa:

Jag tror mig veta att en del av er undrar nu varför
jag vill hjälpa andra utan att jag får någon form av ersättning för det, men
för mig är det enkelt, jag gör det för att jag får så mycket ut av att hjälpa
mina medmänniskor, jag får en bättre värld att leva i om du är lycklig och mår
bra. Det här är mitt sätt att investera i framtiden. Ju friskare vi är desto lyckligare, ju
lyckligare desto bättre värld för oss att leva i, så hjälp mig och bygga en
bättre värld, ta hand om din hälsa för allas vår skull.

Mina kommentarer:

Det tar inte så lång tid att se att personen som talar emot Paulun säljer allehanda kosttillskott, healing och örter med mera på en egen anläggning så visst finns det ersättning. Personen själv är utbildad massör och har gått psykosyntesutbildning. Den utbildningen kräver att ”man själv gjort en egen resa” och omfattar 10 helger per år i två år.

Fyrtio dagas utbildning psykosyntes och erfarenhet av att ha varit sjuk kan jämföras med nutritionistutbildning 4 år på högskola (Pauluns bakgrund).

Så vad tycker jag i den här frågan? En åsikt med andra ord. Jag håller med Fredrik till punkt och pricka. Jag skippar att bemöta Ulrika Davidson den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.