Supermatens hälsoeffekter en myt?

yvonnelin_superfoods1I en jämförelse mellan livsmedel som anses vara nyttiga respektive ”vardagliga” jämfördes exempelvis grönkål med vitkål, gojibär med jordgubbar, chiafrö med linfrö och quinoa med korn osv. Medan man inte fann någon skillnad i fråga om näring fann man däremot att de så kallade ”nyttiga” ingredienserna kostade tre gånger så mycket i jämförelse med de vanliga.

Undersökningen gjordes av ett brittiskt universitet i december 2016 då det var högaktuellt med så kallade ”super foods” som i Sverige benämndes som ”bra mat” kort och gott. Så vad sägs vara super foods kan man undra. Blåbär, jordgubbar, avokado, mörk choklad, bananer, ingerfära, tomater, spenat, grönt te, mandlar, quinoa, lax, ägg, naturell yoghurt……

Så finns det bevisade positiva hälsoeffekter om man äter dessa? Tyvärr inte.

2 kommentarer Lägg till

 1. Veronica skriver:

  Det vore jätteintressant att läsa ett inlägg om ketodieter och bara-äta-en-gång-om-dagen-för-att-balansera-blodsockret; två dieter (bantning?) som jag har i bekantskapskretsen. Mina ortorektiska varningsklockor ringer så marken skakar. Har inte lyckats hitta någon bra information om detta – söker man på ketodiet hamnar man bara hos entusiatiska förespråkare…

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Jag ska absolut ta tipset för det finns en hel del att säga om detta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.