Ortorexi och konflikter

on

När en vän eller familjemedlem tycks ändra hela sin personlighet är det inte undra på att de leder till reaktioner från omgivningen. En gång en utåtriktad, glad, lugn, tillfreds med livet, vänlig, omtänksam, skärpt, inkännande och social person som steg för steg blir inbunden, egocentrerad, avtrubbad, otillgänglig, lättretlig, kall, orolig, manisk, rigid och introvert gör att omgivningen reagerar.

När man påtalar att den rigida kosthållningen och träningen kanske inte är så sund som personen tror leder det ofta till konflikt. Barn bråkar med föräldrar, vuxna kraschar sina äktenskap och ungdomar gör allt vad de kan för att höra till den åtråvärda ”äta nyttigt och träna mycket” gruppen.

Få förstår att det kan leda till katastrofala konsekvenser när de till en början får positiva resultat av sin omlagda kost och träning. Kanske tycker man att man blev snyggare eller så var det prestationsförbättringen som man gladdes åt.

Med tiden försvinner glädjen och träning är något man måste göra för att hålla ångesten i schack. Allt fler livsmedel klassificeras som onyttiga samtidigt som man är helt omedveten om att det inte är annat än ångest som gör att man plockar bort maten. Näringsfysiologiskt finns det ingen fakta bakom exkluderingen. Ve den som påpekar att man tappat kontrollen över mat och träning. Den drabbade tror ju att det är just kontroll man utövar när man följer extrema kost- och träningsprogram. Konflikter hör med tiden till vardagen och ansvaret för bråk tycker den drabbade är andras fel.

När den ena tänker friskt och den andra sjukt når man inte varandra. Det låter enkelt men att ge upp kampen för att få den sjuke att ge upp den destruktiva livsstilen är för många otänkbart. För den som älskar den som blivit ortorektisk är uthålligheten start men maktlösheten leder ibland till att desperata handlingar som skrik och hot ligger nära tillhands.

Personligen tycker jag att det är värre än någonsin nu för alltför många tar hjälp väldigt sent. Både kropp och själ har tagit så pass mycket stryk att man inte kan ta till sig information på grund av försämrat minne, koncentrationsförmåga, fokus och närvaro samtidigt som ett flertal av kroppens viktiga system håller på att släcka ner sin verksamhet. Det är ett sorgligt och farligt tillstånd som inte borde få några uppmuntringar alls på sociala medier. Livet är till för att levas och njutas.

Ortorexibehandling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.