Positiv vs negativ förstärkning

on

Förstärkning innebär i det här fallet något som resulterar i att man ökar ett givet beteende. Det finns två typer av förstärkning, positiv eller negativ. Ett exempel på positiv förstärkning är när en person visar beundran för något man gör, vilket leder till att man gärna fortsätter att göra det. Det kan räcka med några beundrande blickar på gymmet när man utförde sitt marklyft vilket ökar lusten att fortsätta att lyfta. Men för att det ska ge en förstärkande och motiverande effekt måste stimuli (det som utlöste förstärkningen) komma i direkt anslutning till själva akten. Det får inte gå för lång tid emellan med andra ord.

En gång till

Negativ förstärkning sker även det på samma premisser när det gäller tiden mellan stimuli och det man utför. Men, här handlar det inte om att man gör något för att exempelvis få positiva kommentarer utan det handlar om att undvika negativa kommentarer. Men hur konstigt den än kan låta så är resultatet motiverande för fortsatt beteende.

No way!

Låt oss ta bantning till exempel. Det finns en god anledning till att många lägger upp bilder på sig själva när de gått ner i vikt. Sociala medier ger möjlighet att få positiv förstärkning via tummar upp, hjärtan och andra positiva kommentarer. De ökar sannolikheten till att man fortsätter att banta. Men även den som vill undvika det motsatta, det vill säga att bli överviktig, kan triggas till banta för att undvika negativa kommentarer på nätet.

Kort sagt, den som uppfattat sambandet mellan bantning och positiva kommentarer kommer troligtvis att fortsätta sin diet men det kommer även den som sett sambandet mellan övervikt och negativa kommentarer.

Tyvärr är hälsoeffekten däremot inte densamma eftersom den senare styrs av rädsla vilket är en stark ohälsofaktor.

Hjälp med livsstilsförändringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.