Lägga ner träningen eller inte?

on

Fundera om det är dags att lägga ner träningen för gott. En bra anledning är att man tränar av fel anledning och att träningen gör dig mer ont än nytta. Träning är en förmån som man gör för att man tycker om själva träningen eller tycker om det positiva resultat som man får efter en tids regelbunden träning. Jag älskar att träna fotboll eller så är syftet med träning att bli starkare, uthålligare, lugnare eller något annat positivt.

Glädje eller tvång?

Söka något positivt eller undvika något negativt?

Samma typ av träning, samma intensitet, samma duration och samma frekvens men klart skilda relationer till träning kan förekomma.

Att träna för att undvika att bli tjock, tappa flåset, bli sjuk eller annat är inte längre att sträva efter något positivt. Det handlar om att fly från något negativt oavsett om detta är att bli tjock, känna skuld eller minska ångest så är det en negativ förstärkning som man flyr från.

Hem från jobbet, äta för att kunna träna bra och öka sannolikheten för att nå ett positivt mål är den vardag jag önskar se hos motionärer eller elitmotionärer men tyvärr ser jag oftast ”inte äta innan träning eftersom man måste träna för att förtjäna att få äta”.

Man blir trött efter träning om man är en frisk person som tränar för nöjets eller elitprestationens skull. För den som lider av ortorexia atletika eller har ätstörda tankar menar man istället att ”man är trött innan men blir pigg efter träning”. Detta är inget annat än en irrationell övertygelse. Man har mer energi upplagrat innan träning och mindre efteråt så rent fysiologiskt är man tröttare efter träning än före.

Hur kommer det då sig att man upplever en pigghet efteråt? Man går in i träningen med energiunderskott och kroppen svarar med att slå på det autonoma nervsystemet som i sin tur pumpar ut endorfiner och andra uppiggande hormoner. Hälsosamt? Absolut inte.

ställ dig frågan, motionär, elitmotionär eller elit – varför tränar du? Vad är din relation till träning? Positiv eller negativ?

Hjälp med tvångsmässig träning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.