Just right OCD

on

Tvångssyndrom har många olika varianter såsom bacillskräck, assymetritvång, räknetvång med flera men den gemensamma nämnaren är att man har tvångstankar som säger att något hemskt ska hända om man inte utför ritualer av någon sort. Det kan vara ritualer där man knackar ett visst antal gånger i väggen, alltid börjar ett trappsteg men höger fot, alltid gör saker i jämna antal och så vidare.

Det man tror ska hända är ofta lite märkligt för den som inte förstår hur tvång fungerar för varför skulle huset inte brinna ner om man knackar fem gånger i väggen? Eller varför skulle man förhindra att knuffa någon framför tunnelbanan genom att räkna på ett viss sätt? Det som är typiskt för OCD (tvång) är att man aldrig iscensätter de ångestladdade handlingar man är rädd för att utföra.

Räknetvång är en variant av OCD

Men en av tvångsvarianterna har inga tvångstankar utan enbart tvångshandlingar. Den här varianten kallas ”just right” tvång och karakteriseras av att man gör saker om och om igen tills det känns rätt. Det kan handla om en uppsats i skolan som man ändrar om och om igen för att den känns fel eller så är det en boks placering på bordet som man flyttar om och om igen ända till det ”känns rätt”, därav benämningen ”just right OCD”.

Det bästa med tvångssyndrom är att behandlingar för det har mycket goda resultat så det gäller att träna bort sitt tvång med andra ord. Nyckelordet för metoden är Exponering med responsprevention och är något som man måste anlita en psykoterapeut för att genomföra. Som vid många former av psykisk ohälsa kan det bli värre av att försöka på egen hand eller följa råd från någon som endast baserar sina råd på egen erfarenhet.

Wellnessanalys för att fastställa fysisk och psykisk status

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.