Den som tävlat i idrott vet vad prestationsångest handlar om. Pirret i magen till skakiga ben till andnöd och känslan att bara vilja gå hem. Prestationsångest är besvärande för vissa medan det är en ren fasa för andra.
Vad beror det då på? Först och främst måste vi utgå från vår grundkaraktär för att förstå utgångsläget. Vissa av oss är helt enkelt oroligare än andra. Lägg till det själva sitationsanspänningen som hänger ihop med kontexten där vårt framträdande ska ske. Det spelar ingen roll om det är muntlig redovisning i skolan, en anställningsintervju eller en VM final, hur skrämmande det hela verkar är en mycket individuell uppfattning.
Jag har både tävlat och haft talaruppdrag inför stor publik så jag är välbekant med hur nervös man kan vara. Men jag har även coachat tävlande, givit chefsstöd och haft samtalsterapi med allt från skådespelare till offentliga personer så här kommer mina personliga tips hur du kan minska din oro.

- Se till att öva och träna så mycket du kan. Att kunna ämnet eller vara i god tävlingsform ger ett lugn.
- Om du har möjlighet att gå ut på scenen eller arenan en dag innan – gör det.
- När det gäller teknikutrustning, prova innan du kör live. För dig som tävlar, känn på underlaget och ta in känslan från hallen.
- Packa det du ska ha med dig kvällen innan
- På själva dagen, ät en ordentlig frukost.
- Var ute i god tid – en timme innan är ett minimum.
- Kör mental träning. För föredrag eller andra framträdanden repeterar du den inledande delen som blir din start. Som tävlande tänker du igenom din taktikplan om och om igen.
- Lyssna på peppande eller lugn musik – det som passar dig.
- En halvtimme innan, ta en bar eller något med snabba kolhydrater.
- Sjung upp dig, tala högt eller om du ska tävla; värm upp tills du är varm och har röd färg på kinderna.
INNAN DU GÅR UPP PÅ SCENEN ELLER IN PÅ ARENAN – TA TRE DJUPA ANDETAG.
Glöm inte att lite oro är bara bra för prestaionen. De som har mycket erfarenhet och är lugn i sin grundkaraktär kan behöva ”stressa upp sig” för att optimera prestationsnivån.