Smal ingen garanti

on

En mycket omfattande vetenskaplig studie från Harvard, undersökte över 90 000 kvinnor i över 30 års tid med slutsats att metabola riskfaktorer som höga blodfetter och/eller diabetes är en hög riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Låter inte särskilt nytt eller hur?

Metabola riskfaktorer påverkar mest

Nytt var däremot att normalviktiga kvinnor med höga blodfetter och eller diabetes löper 214 % högre risk att drabbas i jämförelse med överviktiga utan höga blodfetter/diabetes (39 % högre risk).  Normalviktiga med höga blodfetter/diabetes hade 143 % högre risk.

Svältliknande dieter kan bli kontraproduktivt

Att banta är ingen självklar garanti för att minska risken för hjärt- och kärlproblem.  Framför allt bör ett varnande finger lyftas för anorektiker och ortorektiker vars svältliknande dieter möjligen kan öka risken för metabola riskfaktorer. Som vanligt gäller ”lagom är bäst”. Inte för tjock, inte för smal, inte för inaktiv, inte för överaktiv.

Grönkål eller hamburgare same same

Ensidig kost eller ensidig träning är inte försvarbart i ett hälso perspektiv. I likhet med Super Size Meal filmen där en person endast åt hamburgare en månad vilket var extremt ohälsosamt skulle samma slutsats kunna dras om man bara äter kvarg och grönkål varje dag. 

För mer information om ortorexibehandling se: www.ortorexi.nu 

 

Kommentera