Att känna sig uppblåst

on

När man känner sig uppblåst och ofräsch är det lätt att skylla det på att man gått upp i vikt. Kanske är det så men det handlar inte alltid om att man gått upp i fettvikt. Många gånger handlar det om vätska vilket är vanligt om vi exempelvis flugit och påverkats av kabintrycket. Kroppens termoreglering, det vill säga det system som ansvarar för att kyla ner oss går för högtryck vid sommarhetta eller konditionsträning. Att svettas som vi gör nu påverkar vår vätskebalans.

Värme och vätska

Just nu har vi extremt varma förhållanden för att vara Sverige. Det gör även att vi dricker betydligt mer vilket kan ge en känsla av uppblåsthet. Glöm inte att kroppen även förlorar mycket salter när vi svettas så en kombination med ”utesluta salt diet” är inte bara onödigt utan ganska dumt.  Idrottare får ofta tillsätta elektrolyter när de tränar hårt i varma klimat vilket oftast inte är nödvändigt för motionärer som tränar inomhus i ventilerade lokaler.

ORO är en vikt faktor

Vad kan man mer känna sig uppblåst av? Tja, om du äter råa grönsaker, mycket baljväxter och fibrer samt stressar eller är orolig blir uppblåst mage ofta ett resultat. Den som lider av ortorexi eller anorexi misstolkar ofta den till synes svullna magen som viktuppgång när det oftast handlar om vad som beskrivits gällande mat i kombination med ångest.

En kommentar Lägg till din

  1. WhenIWillWrite skriver:

    Fantastisk blogg! 🙂

Kommentera