Chipspåsens kaloriantal hör inte hemma i skolan

on

En hemkunskapslärare berättade för sina högstadieelever att en chipspåse innehöll lika många kalorier som tre middagar. Smart eller korkat? Just nu sitter i alla fall en tonåring i mitt rum och gråter för att hon haft ortorexi och anorexi i flera år. Orden om kalorierna skrämde henne rejält och etsade fast sig i hennes minne.

Vad var det hon ville förmedla?

Vad var det hemkunskapsläraren ville förmedla? Att man inte bör äta chips? Att man blir tjock av chips? Att man inte bör äta tre middagar om man äter en påse chips? Att man ska akta sig för att bli tjock?

Skrämselpropagandan – vem tar ansvar för effekten

Hon lyckades definitivt skrämma den här tonåringen som nu närmar sig 40 kg. Bra jobbat eller? Det är kanske dags att hemkunskapen får lite mer kunskap i psykologi för att undvika att uttrycka sig så ansvarslöst och brutalt.

Kommentera