Det finns fler feta

on

Jag har tänkt på en sak. När man talar om förekomsten och den explosionsartade ökningen av de som lider av ortorexia atletika eller tvångsmässig träning så möts man ofta med följande kommentar;

Det är fler som har övervikt och fetma.

Colting sa det när vi debatterade i SVT debatt, Fitnesstidningens grundare sa detsamma, folkhälsovetare och kardiologer nämner det titt som tätt. Jag har svårt att förstå resonemanget att det är antal drabbade som ska avgöra hur mycket uppmärksamhet som är lämpligt. Eller än värre, hur mycket stöd som måste tillsättas. För mig är det som att säga att vi inte bör lägga pengar på ALS eftersom det är fler som har cancer. Ett mycket märkligt sätt att resonera.

PSYKISK OHÄLSA – ÄR ORSAKEN MOBBING OCH SOCIALA MEDIER?

Samtidigt skriker man om ungdomarnas psykiska ohälsa och menar att det är mobbing och sociala medier som är huvudsakliga orsaker till deras ohälsa. Har någon funderat över vad det är för information man matas med på sociala medier? Merparten enligt min erfarenhet är att det är bilder och texter om kropp, mat och träning.

KROPPSBOMBARDEMANG

Sedan har vi alla akademiska larmrapporter om fetma, snaskiga kvällstidningsrubriker om hur man kan bli smal med den och den dieten, bantande mammor, LCFH lärare och skolan som manar till att skriva kost- och träningsplaner. Så mycket fokus på att äta, träna och se rätt ut.

Var man än vänder sig är rumpan bak. Vart tog alla andra intressanta ämnen vägen?   När tröttnar man på att jaga efter den perfekta kroppen?

2 kommentarer Lägg till din

 1. Madelene Håll skriver:

  Tyvärr uppviglas människor idag till att bli ”ätstörda”. Eftersom vi enligt ovan matas med allehanda skräp via kvällspressens hemsidor.
  Bloggar som handlar om mat och träning. Alla med sina egna knep och knåp. Det ena mer missvisande än det andra. Och som den mänskliga naturen är beskaffad. Vill vi ta den enkla vägen. Ät det här men inte det där så blir du ”smal”. Men smal är inte detsamma som sund.
  Gills vi bara om vi är smala?? Inte konstigt att folk klappar ihop. När dom inte orkar jaga dom där kg längre. Eller perfektion. Eller vad tusan det nu är vi jagar efter.

  1. linyvonne skriver:

   En gång för länge länge sedan fanns det en progressiv grupp som sjöng ”kom kom kom och köp konserverad gröt”. Det handlade om kommers och det är väl en passande rubrik även idag. Gröt med torkad frukt och lite frön är ju inte så långt ifrån konsten att sälja konserverad gröt….

Kommentera