Funderingar om SVT:s Kropphets

on

Såg ett avsnitt av Kroppshets igår kväll och fick vissa betänktligheter. Samtidigt som jag tycker det är viktigt att belysa problemet ätstörningar undrar jag vem programmet egentligen riktar sig till. Jag känner sorgligt nog tveksam till om någon med problemet verkligen tar hjälp efter de sett programmet. Även om Mia är lika bra som hon brukar vara.

Ännu ett lidande exempel

Programmet belyser problematiken väl och genomgående. Alla som lider lär känna igen sig. Det kan bli en ”vi känsla” och kanske finns det en minimal möjlighet att någon kille känner att det inte så pinsamt trots allt. Man ville troligtvis förmedla det budskapet.

Det viktigaste saknades

Men var fanns beskrivning på lösningarna? Varför älta hur det är att lida och ha psykologer som svarar svävande och filosofiskt? Varför inte svara på Mia Skäringers fråga om hur man blir av med tankarna? De går ju att bli av med både tankar och ångest.

Det fanns en rad experter med i programmet men de artistiska inslagen till trots  (halvnakna personer i kalsonger och trosor) och budkapet att man ska vara nöjd med sin kropp…….hmmm.

Förlåt men jag tror inte att kropparna och budskapet får de med ätstörningar att vilja ta hjälp. Det gör mig ont att säga att jag tror att det i värsta fall får motsatt effekt.

Jag hoppas att behandlare förstår det jag vet drabbade förstår. 

Kanske kommer följande avsnitt att handla mindre om lidandet och mer om lösningarna. Då får jag gladeligen äta upp min hatt.

2 kommentarer Lägg till din

 1. Elle skriver:

  Vad syftet var/är med denna serie kan man ju verkligen undra. Om det är för som i titeln ”hetsa” folk till att bejaka problemet så blir betyget som jag en gång i tiden ville ha min oxfilé ”well Done”.
  Är uppdragsgivarna så naiva och tror att detta ska bidra med en förståelse och en tro på förbättring bland drabbade vet jag inte vilken verklighet de lever i. Inte hos oss som lever med det varje dag minut sekund, som andas problemet i vitögat. För oss blir det ytterligare en påminnelse om baksidorna.
  Var är tron på ett bättre liv? var är lösningarna?
  Vilka ”role models “ hade de med? Mia i all ära men dock fortfarande dragandes av sviter från sin ätstörning och överviktig dessutom. Sluta normalisera övervikt. Som om det skulle vara en konstnärlig grej och dess bidragande problem till hälsan ska sopas under mattan?
  En annan så kallad recovered anorektiker som trots sin övertygelse om sitt förbättrade liv gick i sina stora jogging byxor och täckande jacka för att fortfarande gömma sin kropp till trots att hen just kommenterade detta som ett problem i programmet. Helt kritvit och lågmäld i humöret. Är det livet att förvänta sig vid vägen slut?
  Att hon skulle vara frisk är lika troligt som att Lars Gustafsson i sina levnads dagar skulle börja hylla Gullios plåt-nicklas böcker. Den dagen en elefant flög….

  De så kalkade experter som dök upp i programmet verkade mera media-kåta än moraliskt funtade för att erkänna att de inte riktigt har alla lösningar på problemet.
  Vilket jäkla matrum det var på den visade ”institutionen”. Där ska mat situationerna normaliseras. Vem i helsike kan känna trivsel där i en redan laddad situation?
  Jag menar inte att de ska inreda med dansk design a la Fritz Hansèn men lite mera mysfaktor än kala väggar och fula röda stolar kan man ju begära. Sätt upp en poster på Nalle Phu med tassen i en ”honings” burk.

  Suck säger jag bara, total motsatt effekt för mig som haft problemen i över 23 år.
  Tacka vet jag dokumentärer med livsöden som belyser både skratt, tårar och tilltro till framtiden, dokumentärer a la Sergej Polunin….alias The dancer

  1. linyvonne skriver:

   Det sorgliga är att programmet är informativt för friska men för drabbade lär det inte uppmuntra till att ta hjälp. Tvärtom. Din uppfattning delas av många drabbade – eländesbeskrivningar, leva med ångest och tankar och lätt övervikt är inte ett löfte som lockar. Dessutom, som du säger är flertalet intervjuade inte färdigbehandlade. Så sorgligt.

Kommentera