Vill är starkare än borde

on

Motivationspsykologi är inne. Oavsett vilken teori vi talar om är man överens om en sak, det man tycker om att göra gör man gärna. Det man får belöning för går ganska bra det med. Det man bestraffas för om man inte gör det motiverar men det är inte särskilt bra för hälsan.

ÄLSKA DET DU GÖR

Jag tränar för att jag älskar att slå på en säck, rulla runt på en matta och hänga i en cadilack. Jag tävlade i kampsport för att jag tyckte om kampsporten även om guldmedaljen var uppskattad. Om jag fått sanktioner och repressalier för att jag inte tränade tillräckligt hårt hade jag nog protesterat. Jag hade säkerligen mått ganska dåligt.

Self determination theory

SDT teorin av Deci & Ryan hävdar att intrinsic motivation är den starkaste drivkraften och jag håller med. Gilla processen och du gör den. Så varför i hela friden försöker man få allmänheten att vara mer fysisk aktiv för att man ”bara ska vara det”?  Varför då? För att man som inaktiv ska undgå att bestraffas med en tidig död? Hot om elände är ingen framkomlig väg i mina ögon.

Länge leve röresleglädje, gemenskap och träning man mår bra av! 

En kommentar Lägg till din

  1. Madelene Håll skriver:

    Bäst är om man får bestämma själv vad man vill göra. Träna eller ligga på soffan. Äta en sallad eller en flottig hamburgare. Följ hjärtats röst. Tror att man kommer ett steg närmare lyckan då. Frid i hjärta och själ. Är vad som gör en människa väl.

Kommentera