Från tarmhopp till tarmstopp

En gång i tiden sjöng en progressiv grupp ”kom och köp konserverad gröt” i en antikapitalistisk anda. Konserverad gröt är idag vad många med ortorexi faktiskt köper. Idag låter det ungefär på samma sätt men nu är det ”tarmflora från Mora”. 

TARMHOPP KAN BLI TARMSTOPP

Dagens Medicin och DN sågar en av de senaste tarmflorehaleluja-böckerna tack och lov. Det som utlovas i boken och av författaren är anmärkningsvärt och utan vetenskapliga belägg. Det är faktiskt så pass många löften och utfästelser att man baxnar. Risken med allt laborerande med kosten är att du blir förstoppad, gasig och uppblåst. Särskilt om du oroar dig för vad du äter. Oro är inget vidare för matsmältningen, med eller utan tarmfloreföda.

PUBLIC SERVICE tappar i TROVÄRDIGHET

Att Bonniers ger ut boken är föga förvånande. Media blöder och man måste hitta sidointäkter som ökar på kassaflödet. Fagra löften säljer. Att ”Fråga doktorn” och public service ger reklam utan faktagranskning är däremot inte okey.

När något sägs vara bra för allt, kan man vara säker på att det är rappakalja. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.