Dags att omvärdera stillasittande

on

Så löd rubriken till en artikel i Läkartidningen som författats av Patrick Bergman från Linneauniversitetet. Googlar man ser man många överdrivna men kanske säljande rubriker om hur farligt stillasittande är. Här kommer ett axplock av skrämmande information:

Långvarigt stillasittande – en hälsofara i tiden – GIH
Stillasittande kan vara livsfarligt | SvD
Stillasittande är farligt för hälsan även bland fysiskt aktiva personer – Folkhälsoguiden

Inte undra på att många av våra ungdomar skräms av informationen och landar i #psykisk ohälsa och #ortorexia atletika.  Bergman redogjorde i Läkartidningen för en sammanställning av forskning angående stillasittande och summerade resultaten och gjorde förtydliganden enligt följande:

 

  1. Stillasittande behöver inte betyda inaktivitet – kontorsstolar aktiverade bålmuskulaturen mer än stående (Smith, Ma, & Glazier, 2018)
  2. Ståendets metabola effekter är överdrivna – att ställa sig upp 1 gång/minut förbrukar 75 Kcal per dag (läs även tidigare bloggpost om stillasittande och energiåtgång i jämförelse med stående).

Slutsats: Evidensen pekar mot att stillasittandets betydelse för hälsan tycks vara gravt överdriven. Det finns stora problem med definitionen av begreppet stillasittande. Evidens för betydelsen av bensträckare är mycket svag.

Ortorexibehandling

Må bra

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.