Kör tills du dör

yvonnelin_crossfit_personal-trainingHur kommer det sig att man fått för sig att den enda träning som ger något är när man kör tills man mer eller mindre faller ihop? Vad och hur man gör har inte prio ett utan så länge man känner sig utmattad och spyfärdig verkar det väcka beundran.

Dålig koll på kunden

Idag träffade jag en tjej som är en tvärhand hög som just flyttat till Stockholm. Hon tog ett prova på pass i cross fit där instruktören hela tiden manade på att hon skulle ta mer vikter.  Det var en hel del frivändning med mera, övningar som man inom tyngdlyftning anser ställa höga krav på teknik och utförande.  Numera gäller som du säkert vet andra kriterier än att göra övningar rätt och riktigt. Flest antal repetitioner på kortast möjliga tid, svårt att hinna fila på tekniken med andra ord. Men inte många bryr sig om teknik när målet är att bli så trött som möjligt.  Det går troll i det där att trötta ut sig. Få har insett att man inte tränar, man bantar. Det handlar alltmer om att bli av med fett genom att göra av med kalorier. Det syftet har ingenting med träning att göra.

Den som dör vinner

yvonnelin_exhaustedFör mig är det besynnerligt att prestation ska mätas utifrån vem som är tröttast. Det är ju inte särskilt svårt att som tränare få någon trött. Att däremot få någon att prestera på toppnivå (springa fort, hoppa högt, utföra svåra moment…) är något av en färdighet som kräver kunskap och erfarenhet. Men icke sa Nicke, i dagens frisvårdsvärld gäller det uppenbarligen att köra som attan tills man stupar. Allt för att få boost av andra.

Många tränar för att få förtjäna att få äta. Man har fått det hela om bakfoten för träning är en belöning och förmån så kanske bör du vända på steken och göra något som gör att du förtjänar att få träna?  

Spela på ”pianoman”

yvonnelin_ppianoJag tror att jag ska bli PT i piano. En elev som betalar dyrt för att få spela piano som bara den. Inga noter utan spela så fort och hårt du kan, banka på tangenterna för allt var du är värd tills du får andnöd och faller ihop. Bra jobbat! Du är slut som artist men vad gör det när det inte handlar om att lära sig spela piano…..kanske är det det något man gör för att få förtjäna att sova?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.