Blir man tjock av socker?

Fakta, fakta och åter fakta

Om man skulle undersöka om så är fallet rent vetenskapligt måste man låta sina försökspersoner inta socker naturligtvis. Men det är inte fullt så enkelt som det låter.

Allt som är sött är inte socker

Man måste ju även bestämma vilken typ av socker. Allt som är sött är inte vitt raffinerat socker som varit det som tidigare studier undersökt. Man måste även kontrollera mängden socker och om den ska vara absolut, det vill säga samma mängd för alla, eller relativ det vill säga anpassad till kön, vikt eller annat.

Konsten att ringa in orsaken

Viktigast av allt är att ta bort bakomliggande störfaktorer och felkällor. Om exempelvis en försöksgrupp får tillägg av socker till sitt vanliga kostintag, är det då sockret man går upp i vikt av eller det faktum att energimängden ökar?

Energibalans

Man kan exempelvis låta försökspersoner ha ett intag i energibalans men där något substrat byts ut mot socker (samma energimängd) för att då se om vikten går upp. Om sockerintag leder till att man trycker i sig ohämmat med kalorier, är det då sockret man blir tjock av? Självfallet kan man inte dra en sådan slutsats. Om socker är en trigger eller ej är för övrigt en helt annan forskningsfråga.

Men inte minst bör man kontrollera för att personerna inte ”äter i smyg” för att de har störda ätbeteenden. Inte så lätt. Kontrollgrupp som får placebo piller är en självklarhet.

Tolkning av socker som boven i dramat fettepidemi är ibland som f-n läser bibeln. För dig som vill läsa en tidigare artikel som jämför sockerkonsumtion med övervikt, sök ”sugar” i sökfunktionen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.