Det drabbar dina barn

on

Under åren med ortorexibehandling har jag ofta fått höra att man äter och tränar som man göra bara för sig själv och att barnen får äta och träna som de vill. Med andra ord tror man att det inte påverkar barnen om man har ortorexia atletika.

Så är det tyvärr inte när en förälder har ett avvikande beteende. Barn har stora öron och drar sina egna slutsatser när exempelvis en förälder inte ”vågar” äta en hamburgare eller en glass mitt i sommaren. Att använda begrepp som ”Onyttigt” betyder att man överför en oro till barnen för att något dåligt ska hända om man äter ett onyttigt livsmedel. Varför skulle inte dina barn undra vad det är som ska hända?

Du blir tjock? Du blir sjuk? Vad säger man? Det finns många erfarenheter av inkännande barn som exempelvis 3-åringen som sa till sin mamma ”ska du äta lussebulle mamma” eller ”ska du åka hiss” när den drabbade gått ett tag på behandling. Självfallet hade pojken sett att mamman uteslöt livsmedel.

Det är alltid med stor sorg som jag ser barn växa upp i en miljö där man skräms för att äta vissa saker och där man mäter duktighet i grad av aktivitet. Barn behöver mat och kärlek (långt viktigare än en förälders magrutor).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.