Ätstörningar bland tonåringar

on

Storbrittanien larmar om en explosionsartad ökning av ätstörningar. Allt flera yngre drabbas och allt fler befinner sig i allt allvarligare tillstånd när de söker hjälp. Inläggning på sjukhus dubblerades i antal under pandemin och läkare under pandemin hoppades på ett bättre 2022 och sedan ett bättre 2023 men så blev det inte. För de som är 17 år och yngre har ätstörningsfallen i Storbrittanien ökat med 107,4 %, närmare bestämt från cirka 50 000 drabbade till över 100 000 drabbade , rapporterar NBC News reporter Caroline Hopkins (2023, april 29).

Vi har all anledning att oroa oss även i Sverige. Pandemin ledde till att mat och träning kom i fokus när inte många andra nöjen stod till buds. För de med ortorexi var det gyllene tider för man kunde träna betydligt mer när man arbetade hemifrån och i tillägg till det ville alla spendera mer tid för matlagning. Ingen kunde väl ana att det skulle utveckla ett mer eller mindre tvångsmässigt förhållande till mat och träning.

På Ylab ser vi samma trend. Allt fler är yngre och i sämre skick även om vi möter både pojkar och flickor, män och kvinnor i åldrarna 12 – 60.

Mer om Ortorexi

Hjälp med Ortorexi

Beställ bok om Ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.