Så luras du till att följa dieter

Tillvägagångssättet för att få dig köpa olika produkter är taktiskt uppbyggt. Först kopplar man ett ämne till viktökning och när det sambandet är uttömt i media relaterar man till sjukdom istället. Ibland förekommer omvänd ordning beroende på vem som först kommer ut med en larmrapport.

Anti-fett, anti-kolhydrat, anti-socker

I begynnelsens tider var det ”akta dig för fett för det gör dig fet” som följdes av ”fett leder till hjärt- och kärlsjukdomar och tidig död”. Sedan kom kolhydratsperioden då man först menade att ”kolhydrater är anledningen till att du blir tjock” som sedermera övergick till ”högt blodsocker ökar risken för diabetes ” kopplat  till kolhydrater och GI.  Sedan var det dags för att sätta sockerskräck i befolkningen. Du blir tjock av socker slog igenom men har nu börjat att övergå till att man ”omprogrammerar hela hjärnans belöningssystem” och hot om flera fysiska ohälsotillstånd.

Anti inflammatorisk kost – en diet i raden av många

Sist ut är anti-inflammatorisk kost där man slår ihop allt på en och samma gång. Påståenden haglar och flyger som pollen dessa dagar. Inte nog med att du får bullmage, menar profitörerna, man riskerar även att få kronisk inflammation om man äter allt annat än det som rekommenderas i den anti-inflammatoriska rörelsen.

Ortorektisk kost leder ofta till IBS

Anti-inflammatorisk kost är väldigt snarlik ortorektisk kost. Min högst personliga erfarenhet av ortorexibehandling, är att de som utesluter en mängd livsmedel och inte längre äter vanlig mat (i hälsans namn dessutom)  ofta får diagnosen IBS ( inflammation i tarmen) och en rad andra bristtillstånd. Självkomponerade måltider är inte alltid lyckosamma när det gäller sammansättning av olika nutrienter.

Men det gynnar ju all tarmfloreproduktförsäljning…..ännu ett dietdrev.

Dags för anti dieter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.