73 000 läste ortorexiartikeln

SVT intervjuade Sara Ljungdahl och Yvonne Lin

Igår visade SVT inslaget om Ortorexi med tyngdpunkt på ortorexia atletika. Att inte kunna äta all mat eller hoppa över en träning utan att känna skuld är jobbigare än vad många tror. Tillståndet slår naturligtvis inte till över en natt utan tar över tankar och beteenden steg för steg. Det som började som ”jag ska bara leva lite sundare” blir med tiden en intensiv rädsla för att bli tjock, sjuk eller framstå som en slö person.

Ämnet är högaktuellt

Över sjuttio tusen personer läste på SVT:s hemsida och på SVT Play trots att inslaget visats både 18.00, 19.30 och 21.00. Mitt mål har varit och är fortfarande att sprida kunskap för att ge de som drabbats av ortorexi ett erkännande.

Även om ordet inte har en diagnos så har ordet ett ansikte.

Självklart blir det även lite mothugg men som vanligt kommer anklagelser om man är näringsidkare när argumenten för ortorexins icke-berättigande tagit slut. Många säger sig vara tvärsäkra över att ortorexi inte finns eller är detsamma som anorexia. Men hur vet man det om de inte finns någon skillnad? Då är det väl anorektiker man behandlat om alla var lika?

Ingen bör vara tvärsäker

Eller som en viss teori menar: Om en katt befinner sig i en mörk låda med gift i, hur vet man då om katten lever eller är död  utan att öppna lådan? I min begränsade matematiska värld torde sannolikheten vara 50/50 för liv eller död.

Vi jobbar vidare

Ylab kommer att publicera sin data i sinom tid och fram tills dess fortsätter jag att arbeta med ortorexibehandling för de som känner att de tillhör ortorexi mer än anorexi.  Psykisk ohälsa måste bekämpas och när den är både fysisk och psykiskt betingad krävs nya metoder.

Kommentera