Tai Chi – tusenårig hälsomedicin

on

Tai Chi har tusenåriga anor men etablerades mer specifikt som träningsform på 1600-talet. I dagens stressiga vikthysteriska friskvård får långsamma träningsformer som tai chi begränsat utrymme – ”man bränner ju inte” är en vanlig kommentar.

Kanske är det istället så att hetsig träning bränner så rejält att man riskerar att brinna upp. 

När man ser all viga, starka och rörliga pensionärer i Kina undrar man ibland varför våra pensionärer inte får lära sig mer tai chi. Det är komplexa röresler men att utmana koordinationsförmågan är ju behövligt när man åldras. Man förbättrar ju även rörligheten och ålderns stelhet behöver lite uppmjukning.

Balans, rörlighet och andning

De stora vinsterna är att balansen förbättras och det är definitivt något vi behöver på våra isiga gator under vintertid. En annan supereffekt är att den alveolära ventilationen förbättras och tillika förmågan att tömma lungorna snabbt vid utandning. Det här är minst sagt viktigt för alla med  astma eller KOL som båda försvårar utandning. Det finns hundratals studier om tai chi som bedyrar flera hälsoeffekter såsom:

”TCC is a moderate intensity exercise that is beneficial to cardiorespiratory function, immune capacity, mental control, flexibility, and balance control; it improves muscle strength and reduces the risk of falls in the elderly”. 

Li, Hong, & Yang.   2001 Jun;35(3):148-56.

”Long term regular TCC exercise has favourable effects on the promotion of balance control, flexibility, and cardiovascular fitness in older adults”.
Hong Y, Li JX, Robinson PD. (2000). Balance control, flexibility, and cardiorespiratory fitness among older Tai Chi practitioners. Br J Sports Med. 2000 Feb; 34(1):29-34.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.