Replik till inlägg om träningsbloggar

on

En replik på Yvonnes blogpost från 2019-04-25 om ”träningsbloggar”.

Vad träning är misstolkas ofta. Träning kan defineras som en process att bli bättre i någonting t ex i en färdighet. Man kan träna i musik, matematik, styrka, uthållighet, språk… Allt som leder till förbättring och/eller försämring av förmåga/färdighet är träning.

Vältränade personer ser olika ut. En maratonlöpare, en tyngdlyftare och en pingisspelare kan vara mycket vältränade men ser samtidigt mycket olika ut.

Trots detta, är den allmänna uppfattningen att en vältränad person ska uppvisa några universella moment. Magrutor eller en ”six pack” är det mest berömda ”passet” till stammen av ”vältränade”.

Ökat syreupptag, ökad muskelstyrka, ökad rörlighet, förbättrad koordination och balans – allt detta kan vara ett resultat av träning. Synliga muskler kan vara tecken på lågt underhudsfett och är inget mått på hur vältränad man är.

I idrotter där man tävlar i viktklasser kan mängden underhudsfett skilja sig mycket beroende på om man är i förberedelseperiod eller i tävlingsperiod. Högre i träning och lägre under tävling men man bibehåller inte en låg tävlingsvikt eftersom det på sikt kan försämra prestationen.

Anatoli Grigorenko, PhD

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.