Ritualer och tankar som inte går att bryta

on

Idag fick vi på Ylab frågor från anhöriga som undrar över vad tvång egentligen är så jag tänkte försöka förklara lite.  

Att ha ett kontrollbehov innebär att man har ett behov av att vilja ha en bra översikt och kontrollera vad som görs. Det är inte detsamma som tvångssyndrom som även kallas OCD (obsessive compulsive syndrome).

Tankar eller handlingar

OCD kan innefatta tvångstankar, tvångshandlingar eller både och. Tvångstankar som dyker upp och inte går att få bort kan ge ångest vilket leder till en rad beteenden för att försöka styra bort tankarna. Med tvångsmässiga handlingar avses repetitiva ritualer som man ofta utför för att förhindra något otäckt som man tror ska hända.

OCD kan vara samsjuklighet till ortorexi

Den som drabbas av Ortorexia atletika (fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning) får ibland en sekundär OCD ”på köpet”. De repetitiva ritualerna handlar oftas om något gällande mat eller träning men även bacillskräck kan förekomma. Den som upplever att ”ren mat” är vad som behövs för att undvika sjukdom kan lätt falla in i ett repetitivt tvättande av händerna för att ge ett exempel.

Primär eller sekundärt tvång

Sekundär ortorexirelaterad OCD försvinner som regel när man fått ortorexibehandling. Tvång som innefattar sifferritualer såsom att tända/släcka ett visst antal gånger, ett vikande av kläder eller kolla spisplattor om och om igen kan däremot vara primära och för det behövs specifik behandling för tvångssyndrom.

Om ortorexi 

Helhetshälsoprogram

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.