Vad är för mycket?

on

Varje dag träffar jag personer som oroar sig för att något ska bli för mycket men väldigt få av dessa personer ställer frågan om vad som är lagom. Är inte det en väldigt relevant fråga om man vill undvika att gå över någon slags gräns?

Man bör inte äta för mycket tillsatt socker kan man få höra från alla vrån och hörn och det är sant som det är sagt men det gäller att veta vad gränsen går. Inte mer än 10% av det dagliga energiintaget vilket brukar i genomsnitt ligga runt 2500 Kcal/dygn (mer för män, långa personer och tränande som regel) så 250 Kcal typ. Det är en ganska betydande mängd.

Ett annat skräckobjekt är transfetter som man inte bör låta överstiga 10% av dygnets fettintag (som rekommenderas vara 20-30% av energiintaget per dygn). Även här blir det en betydande mängd. Så varför hålla på och springa runt i ångest när det finns goda marginaler? Ångest gör mer otyg för hälsan än vad tillsatt socker och transfetter gör. Något att fundera över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.