Sorglig läsning om Tiktok

Det kom inte som någon överraskning att tiktokare uppmuntrar till ätstörda beteenden. Detsamma gäller för Instagrammare men det märkliga med tiktok är att representanter för bolaget vägrar att bemöta och svara på frågor som Svenska Dagbladet vill ha svar på. Än värre, de nekar till möte kort och gott. Flera ungdomar berättar om hur de påverkats negativt i dagens SvD.

När barn och ungdomar övertalar andra att svälta sig bör sunda vuxna kliva in och bromsa skriverierna. Tiktok har möjlighet att stänga ner precis som Facebook kan stänga sina Instagramsvältkonton.

Barn och ungdomar förstår inte alltid vidden med svält och precis som vuxna leder försvarsmekanismer till att de tror att sjukdom och död drabbar andra och inte de själva. I mitt arbete med ortorexi ser jag hur allt yngre barn håller på att svälta sig till döds och de söker hjälp så sent att de inte alltid hinner få hjälp i tid.

Många drabbade och anhöriga tror dessutom att det bara är att kontakta en ätstörningsklinik eller åka till sjukhus om det är riktigt illa men svensk sjukvård är inte vad den en gång varit. Näst sämst antal psykiatriplatser i EU, vanliga vården tar inte emot och ätstörningsklinikerna har månadslånga köer – så långa att man nu överlåter ansvar för mathantering efter ett matschema till föräldrar.

Man kallar det en ”ny metod”- jag kallar det ”personalbrist, platsbrist och ekonomiska besparingar”.

Läs tidigare vetenskapliga inlägg om svält av Anatoli Grigorenko, PhD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.