Att stå på jobbet minskar inte vikten

yvonnelin_scientific_paperAtt stå upp i tre timmar förbrukar cirka 24 Kcal vilket motsvarar en morot. Om du funderar på att stå för att få äta en morot har något gått väldigt snett. Lika snett som när man dricker kallvatten innan träning för att öka energiförbrukningen med 2 Kcal. 

Ståendets positiva hälsoeffekter handlade inte om bantning. Att sitta för länge har istället sagts vara ohälsosamt med avseende på hjärta och kärl som behöver sin genomströmning för att upprätthålla en god förmåga till att ta upp fettsyror med mera. Kort därefter fick någon den briljanta idén att istället koppla ihop ståendets fördelar med viktminskning. Önsketänkande och utan beaktande av vad åtta timmars stående kan medföra för negativa effekter. Hur som helst var det trams.

Viktminskning handlar fortfarande om att förbruka mer energi än det som tas in. Att gå i jämförelse med att sitta still ger en signifikant skillnad i fråga om energi förbrukning men skillnaden mellan att sitta och stå är obetydlig. I en studie av Creasy med kollegor (2016), jämfördes att sitta respektive att stå och titta på TV i femton minuter. Energiförbrukningen visade sig vara 18.66 ± 4.01 kcal respektive 21.92 ± 5.08 kcal.

I sittande förbrukas cirka 80 kilokalorier i timmen jämfört med 66 kilokalorier när man står vilket är försumbart. Sluta räkna, sluta beräkna, börja leva.

Referens:

J Phys Act Health. 2016 Jun;13(6):573-8. doi: 10.1123/jpah.2015-0419. Epub 2015 Dec 21.

2 kommentarer Lägg till

 1. Anna skriver:

  Skulle du vilja skriva om situationen då man levt med ortorexi under mycket lång tid, 17 år.

  Då man inte längre kan ”träna extremt” pga utsliten kropp, smärtor, stressfrakturer, osteoporos och så vidare. Där promenader, tvångsaktiviteter/stående att inte få vila, ÄR det som är problemet.
  När man kan äta pasta, fett och det mesta, dvs inte längre BARA äter ”nyttigt”, men likväl har beslutångest inför varje måltid, äter väldigt kontrollerat/enformigt och inte har någon spontanitet i sitt ätande.

  Vad gör man när man inte har möjlighet, varken energi, tid eller ekonomiskt att söka hjälp hos er i Stockholm.

  När man hamnar i ett skede där man bör vila, men inte kan, men inte bara pga ångest utan OCKSÅ på grund av den otroliga smärtan/värk som känns i varenda del i kroppen när man är stilla. Hur står man ut? Kommer det läka? Hur långt tid tar det? Vad är vila och hur mycket behöver man?

  När man varit sjukskriven till och från de senaste 5 åren, tidigare valt fel kandidatutbildning, inte har någon familj eller barn och känner sig totalt misslyckad i detta.

  När man på pappret har anorexi, men i många avseenden inte alls känner igen sig i den definitionen som ges av detta. Jag kan ju äta? Ser rätt frisk ut. Jag räknar inte kalorier, jag har ingen fettfobi osv. Bara ett huvud fullt av regler.

  När man under lång tid varit medveten om sina problem, skäms över att inte kunna bli frisk, provat ALLA behandlingar som finns, vill inget hellre än att bli fri men undrar om det någonsin kommer gå? Om smärtan i kroppen kommer försvinna, att vara fri från tvångsaktivitet(inte bara träning och promenader) och att kunna äta vad man vill.

  Vore fint att höra hur du resonerar kring detta.

  Tack!

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej Anna Det var tråkigt att höra att det gått så långt men du ska veta att du inte är ensam i detta. Vi har flera drabbade som varit sjuka i över tjugo år som blivit friska med allt vad det innebär. Det finns självklart vissa mekaniska skador som man bär med sig men i övrigt är kroppen fenomenal på att reparera sig.
   När det gäller behandling gör man en wellnessanalys först och främst. Den kostar 2450 kr och tar 4 timmar totalt med intervjuer, mätningar och feedback. Därefter skräddarsyr man efter geografi, ekonomi, fysik och psykiskt mående. Vi har terapi och annan rådgivning on line men de flesta reser till sthlm i början. Ekonomin brukar vi kunna lösa på smidigt sätt.
   Messa till 0707 361226 så kontaktar Ylab dig och berättar mer. Det viktigaste är: det går att bli helt frisk och fri från destruktiva tankar.
   Yvonne

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.