Myten att socker är lika beroendeframkallande som kokain

Socker är omspunnet av myter av alla dess slag. Ett påstående är att det är lika beroendeframkallande som kokain. Uttalandet fälldes av dr Robert Lustig i boken Fat Chance som publicerades år 2009. Han utgick från påståendet att socker triggar hjärnans belöningssystem på samma sätt som kokain, heroin och alkohol.

Vetenskapliga belägg behövs

Socker kan möjligen trigga dopamin (belöning) men det återstår att bevisa i vetenskapliga studier vilket ännu inte gjorts. Med andra ord, sockerberoende är inte en gångbar term.

 

4 kommentarer Lägg till din

 1. Martin skriver:

  Sockerberoende kan fortfarande finnas, men det behöver inte vara lika beroendeframkallande som kokain för den delen

  1. linyvonne skriver:

   Hej Martin, tack för din kommentar. I en meta-analys, det vill säga sammanställning av vetenskaplig forskning på sockerberoende kom man till följande slutsats; Given the lack of evidence supporting it, we argue against a premature incorporation of sugar addiction into the scientific literature and public policy recommendations. Här kommer länken till artikeln om du är intresserad. Sugar addiction state of science

   1. martinfunkquist skriver:

    Tack för svar. Det är bra att man inte dra förhastade slutsatser. Undra hur det skulle se ut ifall man var lika noggrann innan gav ut de första ”Dietery Guidelines” på 80-talet.

   2. linyvonne skriver:

    Kommer ihåg den tiden från när jag jobbade på Jane Fondas. Viktigt att komma ihåg att kostråd enligt FDI, Livsmedelseverket etc är generella riktlinjer på samhällsnivå. Ännu märkligare va the Vitamin Bible med alla möljiga märkliga råd.

Kommentera