Bananer, bananer, bananer

on

Instagram, facebook och andra medier tolkar väldigt fritt om att bananer ändrar sin konstitution när frukten mognar. Det är kanske ingen överraskning att det sker även med andra frukter. Men nu har flera skribenter kopplat mognadsprocessen (när stärkelse bryts ner till glukos samt fruktos som ökar) till ökad risk för att bli tjock ”eftersom det finns sockerarter som ökar”. Varför inte tänka ”toppen med bränsle till träningen” istället?

Alla pratar om helhet men ser bara detaljer

Man blir ganska less på all detaljinformation som inte har något med övervikt att göra. Det bara skrämmer. Än en gång; överviktiga äter helt enkelt för mycket och de som är underviktiga bör äta mer.

Serotonin förekommer i större omfattning i omogna bananer men det betyder inte att alla med depression ska äta flera kilo omogna bananer om dagen. 

Själv äter jag banan för att det är gott. En tillräckligt god anledning tycker jag.

Bakgrund till bananhysterin

För din information så stod följande i den studie många tycks ha skrivit om:

Green bananas were harvested at the full three-quarter stage, conditioned in polyethylene and stored for 35 days at 16 ± 1 °C and 85% relative humidity. Peel colour changed with time. The yellow colour ideal for consumption was achieved at 21 days and, after 28 days, brown specks started to appear. There was a significant increase in the pulp-to-peel ratio. The green fruit had high starch and low soluble sugars levels. Starch levels decreased significantly throughout ripening. At the seventh day of storage sucrose was prevalent, however, fructose and glucose levels increased while sucrose remained constant, decreasing after 28 days. Starch loss followed a first order reaction. Formation of glucose and fructose followed zero order kinetics with higher rate for fructose. The bioactive amines detected were putrescine, spermidine and serotonin. Serotonin decreased significantly after the 14th day of storage. Putrescine levels were similar up to 21 days and decreased significantly thereafter.

Kommentera