Därför är ortorexia atletika lurigt

on

Det går inte en dag utan att någon med ortorexi ringer mig. Jag pratar säkerligen med 8-10 personer per dag, som alla varierar i grad av symtom. Tillståndet börjar helt oskyldigt med att man vill bli lite nyttig gällande mat och träning. När tillståndet eskalerar mår man allt sämre psykiskt. Man är ledsen, orolig och har svårt att rucka på sina planer. Men än så länge kan man hantera sina symtom. När det blir värre blir svälten, depressionen, ångesten och tvånget värre och då vill man ha hjälp. Det sorgliga är att det då tar längre tid att behandla. Ju tidigare man kommer desto snabbare återhämtning.

SMÄRTA är den vanligaste orsaken till att man söker hjälp

Det luriga är att det vanligaste symtomet är att man förringar allvaret när man är i tidigt skede. Man tänker exempelvis ”jag är nog för frisk” eller ”det är ju bättre nu än förr” eller ”jag försöker själv” eller ”jag har inte tid just nu”. Dessa tankar gör att man följer sjukdomens uppmaning och fortsätter att äta och träna destruktivt. Sorgligt.  Det finns även ett annat scenario och det är det när man medicinerar bort symtomen med anti-depressivt, ångestdämpande eller insomningstabletter. När lidandet minskar är man inte lika benägen att söka hjälp och det tråkiga här är att orsaken finns kvar även när symtomen mildrats.

Jag önskar att jag kunde få drabbade att förstå att ju tidigare man tar hjälp desto bättre men tyvärr så lyckas jag inte alltid. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.