Manipulering med andning inte riskfritt

on

Jag minns hur förvånad jag blev när jag såg hur yoga- och pilateslärare använde sig av forcerad andning, en andningstyp när man drar in magen under in- eller utandning. Min förvåning kom av att jag själv tränat österländsk kampsport i över 30 år och mindes att forcerad andning var något jag fick lära mig efter mer än tio års träning. Jag tränade och tävlade på elitnivå kan tilläggas.

Avancerad andning inte riskfritt

I både Sverige och U.S.A. lärde man däremot ut dessa avancerade andningstekniker mer eller mindre från start. Andning kan studeras i både ett mekaniskt, fysiologiskt som psykologiskt perspektiv och jag tänkte nöja mig med några ord om det mekaniska. Diafragma är vår främsta inandningsmuskel. Den ser ut som ett paraply som ligger innanför revbenen. När vi andas in sjunker diafragman nedåt och om vi då samtidigt drar in magen minskar bukhålans volym varpå buktrycket ökar.

Ung kvinna fick diafragma ruptur under pilates träning

Det kan vara väl på sin plats när vi vill stabilisera ryggraden exempelvis när vi gör en tung övning i träningen. Men forcerad andning kommer inte utan risk. Diafragman kan brista spontant vid ett högt buktryck (Yang, Kim & Park, 2010) även om våld mot buk och revben är en vanligare orsak.

Yang med kollegor redovisar en händelse där en 29-årig kvinna fick en diafragma ruptur under pilatesträning med forcerad andning. En ruptur är akut och måste opereras omedelbart.

många slår mynt av exotiska andningsaktviteter

Medveten andning, frigörande andning, yoga andning, pilates andning ….det är många som vill upphöja andning till något som leder till förbättrad hälsa. Visst kan det göra det men det gäller att ha fakta på fötterna och en lärare som förstår människans fysiologi och psykologi.

Genomfört på rätt sätt är andningsträning fantastiskt men felaktigt utfört kan det leda till fysisk och mental ohälsa.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.