Jag skriver om Ätstörda mammor i Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet har haft en serie om ätstörda mammor. Här kan du läsa min kommentar som publicerades i Svenskan. Här är länken och jag rekommenderar att du även läser kommentarerna från ledsna och skuldbelagda mammor. Så tragiskt men förstårligt att de känner skam för att de svalt sina barn under graviditeten.

Min upppmaning är; ta hjälp om du haft ätstörningar eller ortorexia atletika om/när du blir gravid. Det är en mycket stor återfallsrisk.

SvD artikel

”Fanatisk träning efter förlossningen”

Jag är väl bekant med fenomenet gravida ätstörda eftersom jag och min man arbetar med behandling för den grupp som lider av ”ortorexia atletika” (fixering vid ”nyttiga” livsmedel i kombination med tvångsmässig träning) sedan 15 år tillbaka. Bland dessa finns många som trots svälttillstånd får IVF och blir gravida trots utebliven menstruation. Mycket allvarligt av flera olika orsaker.

I mitt arbete har jag träffat på nyblivna mammor som lämnar sitt spädbarn hemma när de springer sin mil på morgonen.

Tillståndet går inte över för att man blir gravid. Det tvångsmässiga beteendet i form av strikt planerad kost kommer att fortsätta med risk för fortsatt svält och undernäring.

De kan inte heller sluta/minska att träna.

Efter förlossningen brukar en fanatisk träning och kostreglering inledas alldeles för tidigt.

I mitt arbete har jag träffat på nyblivna mammor som lämnar sitt spädbarn hemma när de springer sin mil på morgonen, gravida som inte går upp alls i vikt under graviditeten, prematura barn och barn som inte blir mätta men som inte får ersättning (klassas som onyttigt).

/Yvonne Lin

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.