Flow är känslan när allt bara flyter

on

Flow har blivit ett trendbegrepp som gestaltats lite olika i öst och väst. Forskaren Schaeffer menar att det finns vissa väsentliga förutsättningar för att upp nå flow såsom att veta vad, hur och hur bra man gör något. Dessutom bör man veta vart man är på väg, ha högt ställda ambitioner, använda sina bästa resurser och kunna avleda störande bakgrundsinformation.

Enligt samma forskare bör den uppgift som man tänker ta sig an ligga snäppet högre än vad man enkelt klarar av.  Det här verkar vara en central ståndpunkt hos flera västerländska forskare. Många menar även att målet ska vara klart och tydligt och man bör koncentrera sig på en enda uppgift.

ÖST ÄR ÖST OCH VÄST ÄR VÄST

Det kändes lite besynnerligt när man började beskriva flow på det här sättet för min del. Anledningen var att jag fick en annorlunda tolkning under mina år med kinesiska kampsporter. Enligt österländsk litteratur och erfarna kinesiska tränare uppkommer flow när Qi enrgikraft flödar vilket den gör när andning, kroppsövning och medvetandekontroll samverkar helt och fullt.

ÖVNING GER FÄRDIGHET

För att kunna synkronisera dessa tre komponenter behövs en hel del träning av exempelvis olika tai chi övningar. Man vet vad man ska göra men känner snarare än ser hur det bör göras. Lägg därtill korrekt val av andningsteknik (det finns ett stort antal att välja mellan) till syftet och detsamma gäller vikten av rätt medvetandemetod.

När de tre färdigheterna håller hög kvalitet är det förmågan att synkronisera dessa som avgör huruvida Qi kommer att flöda.  

I höst kommer vi att kunna erbjuda lite mer österländsk träning i mindre grupper på Ylab. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.