Fast i ortorexi tankar

on

En av de vanligaste frågorna som jag får angående Ortorexia atletika är om jag har några tips på hur man bör äta och träna. En annan fråga är om jag kan hjälpa till med att ta bort alla negativa tankar som inte slutar. Om det vore så enkelt som att bara säga ”ät och träna så här” eller ”ät mer och träna mindre” skulle man inte behöva hjälp alls.

Många tycks tro att bara man äter mer och går upp i vikt så löser sig allt, inklusive negativa tankar och känslor. Det är inte min erfarenhet och jag har under åren fått ett flertal bevis på att många som genomgått behandling för ätstörningar har sina tankar kvar. Framför allt de med ortorexia atletika.

Extrem träning och snedvriden kost (som handlar om mer än endast för lite energi) ger ett komplext förhållande mellan fysiologi och psykologi där det ena påverkar det andra i båda riktningarna dessutom. Av den anledningen är behandlingen komplicerad och integrerad där man metodiskt tar sig igenom fyra faser med olika insatser. Tränarna måste ha en akademisk bakgrund och specialistkompetens, de flesta har minst masternivå och elitidrottsbakgrund, för att kunna reglera och normalisera träningen och de sjukliga tillstånd som uppkommit på grund av den. Terapin ger insikt i den psykofysiologiska relationen och ger vägen ut ur det lidande som ortorexia atletika medför.

Vissa tränar mer, andra mindre. Vissa äter fler livsmedel, andra färre men majoriteten tror sig alltid vara den friskaste av alla som kommer till Ylab. Kanske tar man inte ens emot då man är för frisk, tänker många. Så är det inte. Det är snarare tvärt om, vi är så glada när någon kommer i god tid för då vänder vi de hela på kortare tid och med mindre lidande. Vårt behandlingsmål är inte övervikt, slapp kropp och osund livsstil för övrigt om nu vissa tror det. Vi eftersträvar en god form.

Det handlar om att få tillbaka ett liv som håller på att gå till spillo och kunna glädjas åt mat och träning. För oss behandlare gäller det att även normalisera den kroppssammansättning som blivit sjukligt under- eller överviktig.

ortorexibehandling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.