Friska bloggare sökes

Jag söker med ljus och lykta efter en mat- och träningsbloggare som inte haft ätstörningar eller utmattningsdepression.  Många bloggare och influensers har tränat på ett långt ifrån hälsosamt sätt och ätit ortorektiskt. Vissa benämner sitt tillstånd som psykisk ohälsa, utmattnings-depression eller att man kört i väggen. En del nämner ätstörningar men då i imperfekt, det vill säga ätstörningar som de ”haft” men nu är fri från.  Hur fri är min fråga?

Svårt och dyrt med offentligheten

Att vara en offentlig person som lägger ut sin ohälsohistorik kan vara kostsamt. Om man inte lyckas bli frisk blir ju fallet från piedestalen långt och man riskerar att förlora såväl sponsorer som följare.  Men allra jobbigast är det kanske att erkänna för sig själv att den livsstil man förordar är ett sätt att bekräfta sitt destruktiva sätt att leva. Jag säger inte att resonemanget stämmer in på alla men frågan är varför man ger råd om träning och kost om det är just mat och träning som gjort en sjuk?

Människans biologi är komplex

En annan fråga är varför rådgivning inom dessa två vetenskaper (nutrition och träningslära) inte kräver mer än ett par månaders utbildning eller egen erfarenhet? Om man själv blev sjuk av sina egna råd är det knappas en merit.

Ödmjukhet

Jag anser inte att jag kan agera simlärare för att jag är simkunnig. Jag vill inte tandskötselråd av någon som haft tandvärk. Vill helst inte ha en psykiskt sjuk psykoterapeut heller. Möjligen kan jag acceptera en hårfrisör som har en ful frisyr. De har nog ingen lust att klippa mer när dagen är slut och ter sig ofarligt för mig.

Hur kommer det sig att det är just före detta ätstörda och utmattade som älskar att ge hälsoråd till andra?  Många skriver att de äter ”allt” men intrycken jag får är något helt annat. Mat, mat, mat, träning, träning, träning, bild efter bild. Ett frossande i bilder på mat och kroppar.

Men till synes som sist är det inte ödmjukhet inför uppgiften som jag  efterfrågar utan insikten i att man bör ta hand om sin egen hälsa först och främst. En egen syrgasmask ska på först innan man hjälper barnen.

Hälsan måste alltid komma i första hand och så även när det gäller bloggare. Livet som exponerad har sina baksidor och ingen inkomst kan ersätta hälsan.

Kommentera