Kommer mensen tillbaka?

on

”Kommer mensen tillbaka” är en av de vanligaste frågor jag får från de med ätstörningar eller som genomgår ortorexia atletika behandling.

Min erfarenhet och Ylabs dokumentation säger att den gör det även om den varit borta under lång tid. Vissa får den tillbaka efter att ha varit sjuka i över 20 år. Men det finns ett krav för att den ska komma tillbaka, nämligen att man korrigerar det som gjorde att den försvann.

Man måste rätta till orsaken

När det gäller ortorexia atletika handlar det om ett felaktigt upplägg på mat och träning. Ett upplägg som rubbar fysiologins jämvikt och bryter ner kroppen steg för steg. Utebliven menstruation är bara ett symtom bland många andra. Utebliven menstruation beror till största del på för låg fettprocent men även på andra faktorer.

Så om du fortsätter att hålla fast vid att; bra mat är vad du ätit hela tiden och att bra träning är det som alla säger är bra, lär den inte komma tillbaka. Inte heller om du insisterar på att ha för lågt underhudsfett. Tyvärr är det som att be om lön utan att ha arbetat. 

Samma sak gäller för killar som blivit av med sitt testosteron.

Kommentera