Manipulering

on

Inom de allra flesta beroenden förekommer manipulering och vad som vid första anblicken kan tolkas som att personen i fråga ljuger. På sätt och viss är det korrekt eftersom personen undviker att säga sanningen.

Motivet är däremot inte att ljuga för sin omgivning utan manipulering sker snarare i syfte att upprätthålla ett destruktivt beteende. Oavsett det gäller spel-, sex-, mat- eller alkoholmissbruk så mörkar den drabbade sin ohälsosamma livsstil för att kunna fortsätta.

Så många undanflykter och lögner

Ortorexia atletika är inget undantag. Man säger att man ätit fast man inte har det, man säger att man inte tål livsmedel fast man inte har några allergier, man säger att man sprang kortare sträcka än vad man gjorde, man säger att man inte tränat fast man har det, man säger att man måste gå ut med hunden men i själva verket springer man.

Listan kan göras hur lång som helst för kreativiteten är oändlig. För nära och kära blir besvikelsen stor när man inser att personen ”ljuger” en rätt upp i ansiktet. Logik och etik säger ju att man inte ska fara med osanningar. Jag tror det blir enklare för alla parter, både drabbade och anhöriga, om man inser att det handlar om ett sjukligt beteende. Man är rädd att någon ska ta ifrån en den aktivitet som man upplever minskar ens oro.

Mitt råd är därför att man som anhörig tar det försiktigt med förbud och förbannelser för om det är något som den med ortorexia atletika är bra på så är det att ge sig själv förbud och förbannande. 

Kommentera