Frukost och viktminskning

En ny metastudie tar upp det faktum att det är vanligt att man menar att frukost är bra för att bibehålla ett lågt BMI och att det inte nödvändigtvis förhåller sig på det sättet (Sievert et al., 2018). Man uppmanar till försiktighet. Konsekvensen av dylika påstådda samband har många gånger resulterat i att dietister och de som vill gå ner i vikt har lagt till frukost i syfte att man ”ska stå sig”. Att börja manipulera med frukost (oavsett vad den består i) bör göras med försiktighet. Likaså med alla mellanmål som man lägger till vilket precis som frukost kan resultera i att man lägger till snarare än drar ifrån kalorier från det dagliga intaget. För den som vill gå ner i vikt självfallet. Detsamma gäller ortorektiker, man går ner i vikt för att man får i sig för lite energi (eller dränerar sig på vätska med LCHF eller vätskedrivande tabletter).

Jag har länge undrat över hur lång tid det ska ta innan man förstår att BMI inte går att använda på individnivå, att enskilda livsmedel inte är en anledning till viktuppgång eller att det är mängden energi in respektive ut som är av betydelse när det gäller viktstabilitet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.