Appar och psykisk ohälsa

on

Appar inom hälsa borde resultera i att de som använder apparna lever mer hälsosamt men så är inte alltid fallet visar färsk forskning (Badau, & Badau, 2018; Honary, Bell, Clinch, Wild, McNanev, 2019). Appar som ”trackar” kaloriintag, sträckor eller träningsvolymer har visat sig öka tvångsmässiga beteenden. Med andra ord kan apparna utgöra en risk för Ortorexia Atletika – fixering vid hälsosam kost i kombination med tvångsmässig träning. De appar som flest använder är My Fitness Pal och Fitbit.

I en av studierna ingick 95 personer från USA, UK, Kanada och Kina. De tre vanligaste anledningarna till varför man användde apparna var kaloriberäkning, viktminskning och träning. Trettiotvå personer sa att de inte längre använde apparna eftersom de upplevde ett ökat tvång och negativa känslor när man inte följde plan. Det var som att appen tog kontroll över en, menade flera.

Andra tecken som de själva upplevde var att de drog sig undan sociala event mer och mer och att de blev ledsnare, oroligare och nedbrutna. De tvingade sig själva till att träna trots trötthet och kände sig oftast besvikna över sina resultat.

Som ni hör av beskrivningarna kan det här vara raka spåret in i ortorexiträsket. Vi som arbetar med ortorexi på Ylab har varnat för den här utvecklingen men för döva öron. Många gånger på grund av den fetmahysteri som råder.

Hjälp med balans mat och träning

Information Ortorexi

Foto: Gilles Lambert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.