Fettvikt inom olika idrotter

on

Dagens elitmotionärer blir alltmer fixerade vid fettvikt och utseende medan man inom idrotten  undersökt fettvikt i förhållande till optimal prestation ända sedan sjuttiotalet . Föga förvånande har forskningen kommit fram till att rekommenderad fettvikt varierar mellan olika idrotter. Skillnader föreligger även mellan olika positioner inom lagsporter liksom mellan olika distanser inom exempelvis löpning och simnning. Elitidrottare och professionella dansare ska för övrigt göras synonymt med motionärer som tränar för att delta  i motionslopp eller liknande. Dessa kan fara mycket illa om de anammar rekommendationer för elit.

SKILLNADER MELLAN OLIKA IDROTTER, DISTANSER OCH KÖN

Det kan exempelvis skilja fem, sex fettprocent mellan medel- respektive långdistanslöpare. Mellan elitidrottande män och kvinnor skiljer det sig cirka 7 %. Kvinnliga gymnaster varierar i fettprocent mellan 10-17% vilket är under den nivå som menstruation startar. Manliga löpare har generellt en låg fettprocent mellan 5 – 9% medan kvinnliga elitlöpare ligger mellan 11 – 17 % om man jämför medel och långdistansare.

Fettvik och ålder

Medan flertalet vetenskapliga studier fastslår att andelen fett i kroppen ökar med stigande ålder finns det studier inom idrott som kommit fram till att fettvikten inte skillde sig mellan yngre och äldre. Man kan spekulera i varför det förhöll sig på det sättet och en rimlig anledning kan vara att man medvetet fördröjer inträde i pubertet inom vissa idrotter. Detta för att bibehålla en lätthet i kroppen eller stanna kvar i den viktklass som man är rankad i.

Menstruation återkommer när man ligger mellan 22-24% (Frisch, 1976) vilket överensstämmer väl med vad vi funnit på Ylab. Något att fundera över om man drabbats av ortorexia atletika.

Mer om ortorexia atletika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.