Bloggare med nollkoll

on

Ortorexia Atletika innebär en sjuklig fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Det handlar inte om att äta näringsrik kost och träna som vissa bloggare verkar ifrågasätta.  Faktum är att vissa bloggare ifrågasätter ortorexi i så pass stor utsträckning att man undrar vad orsaken är. Brist på kunskap eller förnekar man sin egen fixering? Vem vet. Här kommer några tips på kommentarer från bloggare och hur man skulle kunna se på kommentarerna (min högst personliga uppfattning).

Blogg 1: Hur mycket ska man då röra på sig? Varje dag! Gärna två gånger”. Fråga: vad har denne bloggare för belägg för detta? Jag har jobbat med elitidrottare som tränar två ggr om dagen men dom åt betydligt mer än vad bantande bloggare rekommenderar.

Blogg 2: ”Människor springer både marathon och kör triathlon med höftproteser, knäproteser och diskbråck. Det gör ont men värdet och effekterna av att göra, av att vara aktiv, är långt större än smärtan”Smärta är kroppens sätt att säga att man passerat en belastningsgräns som medför risk. Att springa en mara är inte likvärdigt med uttrycket ”att vara aktiv”. Det finns bättre sätt att få uppskattning på än när man förstör kroppen. Ingen merit inom träningsvärlden men väl i den ortorektiska dito.

Blogg 3:Hur många känner ni som mår dåligt av att äta för nyttigt? Hur många känner ni som är sjuka av att ha sprungit i skogen för ofta”? Personligen känner jag hundratals som blivit sjuka i ortorexia atletika men det är ganska ointressant vad enskilda personer tycker. Synnerligen ovetenskapligt att generalisera utifrån egna åsikter.

Blogg 4: ”Hur kan träning och nyttig mat bli ett osunt beroende? Och hur många lider egentligen av äkta ortorexi”? Svar: genom att man får energi- och näringsbrist i kombination med överbelastningseffekter. Vad betyder ”äkta”?

Blogg 5: ”Utgångspunkten för diskussionen är antagandet att det idag finns ett växande problem med människor som tränar för mycket och äter för nyttigt och att det skulle leda till en osund fixering som orsakar ett osunt beroende. Så dumt och missriktat”! Dumt varför då? Missriktat mot vem? Det låter som ett svar i affekt och är för otydligt för att ens bemöta.

Blogg 6: ”Imorgon ska jag söka hjälp för min ortorexi. Jag inser nu att jag under 25 års tid varit alldeles för intresserad av fysisk aktivitet och nyttig mat! I ljuset av debatten kring ortorexi så inser jag nu att all rörelseglädje, alla endorfinkickar, all trötthet och all energi faktiskt varit symptom på en störning”. Det här är en person som finner nöje i att raljera över människors lidande.  Det här skrevs för flera år sedan så möjligen har personen kommit till insikt. Kanske har han läst någon av de nu dryga 80 vetenskapliga studier som finns gällande ortorexi.

Ortorexibehandling

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.