Relation mellan ätstörningar och skador

on

Forskare genomförde en studie på 163 kvinnliga idrottare  i  gymnasium i södra Kalifornien (Rauh et al., 2010) och fann att 37,4 % hade skador relaterade till ätstörningar, oregelbunden eller hel frånvaro av mens samt en benskörhet över det normala. Författarna föreslår att man styr ätandet för att förebygga.

Rent personligt tycker jag att det är viktigt att inte enbart idrottare tar till sig informationen utan även dagens så kallade elitmotionärer. De äter ofta obalanserat och tränar många gånger med en intensitet och volym som idrottare . Återhämtningen brister för många och det är ingen nyhet att det inte spelar någon roll vilken matchtröja man har på sig, äter man som bantartanter drar riskerar man att dränera skelettet på mineraler och förorsaka benskörhet.  Om mensen uteblir är det ett alarmerande tecken.

Ortorexibehandling kan bli slutet för såväl en idrottskarriär som motionslöpandet om man gör som numera många gör, nämligen begränsar fett, kolhydrater, gluten, vetemjöl och inte minst, tränar hårt och intensivt i kombination med veganmat .

Referens: Rauh et al., (2010). Relationships among injury and disordered eating, menstrual dysfunction, and low bone mineral density in high school athletes. Journal of Athletic training 45. 

Kommentera