Dumma kommentarer om Jul

on
Rädslan att bli tjock dominerar

Många av de oroskapande kommentarer som man hör är felaktiga. ”Man äter hela tiden” är ett exempel. Det gör man inte alls såvida man inte börjar vid frukost och äter tills man går och lägger sig.

”Man äter så mycket” stämmer inte nödvändigtvis heller. Man äter många olika saker men det betyder inte att man äter mer. Om inte kalorierna överstiger vad man gör av med går man inte upp i vikt.

”Man sitter så mycket” vilket man kanske gör relativt sett, om man är en stressad sjuksyster som ränner omkring på jobbet och sedan är julledig. Men det betyder inte att man blir tjock av det. Studierna om negativa effekter av stillasittande handlade för övrigt inte om vikt utan om hjärta och cirkulation.

”Man gör ju ingenting” är en annan felaktig kommentar. Det gör man visst. Man umgås med familjen, öppnar julklappar, ser på TV, äter gott och njuter av livet. Förbjudet? Om du tänker att det inte är värdeskapande tid så tänk om.

Fel att njuta av livet? Motsatsen låter inte kul.

Återhämtning efter mycket arbete, eller träning med för den delen,  är värdeskapande eftersom kropp och själ återhämtar sig. Ligger det inte ett värde i att ha en pigg och fräsch kropp eller är målet att bli sliten och nedgången?

Låt oss bli filosofiska,

att göra ingenting är att göra någonting. Att vara inaktiv är även det en aktivitet.

En kommentar Lägg till din

  1. Anna skriver:

    Ett ”promenerar du också för att kunna äta med gott samvete?” mötte mig mitt i skogen härom dagen när vi njöt av sol och frisk luft. Tack och lov blir det bara en fånig kommentar när man inte känner matångest längre!

Kommentera