Räkna kalori intag är lönlöst

Hur många är det inte som räknar kalorier dag in och dag ut. Ganska meningslöst eftersom man inte vet vad man förbrukar och det är väl förhållandet mellan in och ut som är väsentligt för de som har vikt i siktet. Ännu värre är det när någon håller exakt samma intag varje dag för kroppen har aldrig samma förbrukning varje dag (om man inte är död). Den ena dagen kliar man sig i huvudet tio gånger, byter sittställning 50 gånger, rör sig livligt i sömnen och pulserar i snö. En annan dag är det varmare ute och man har färre spontanrörelser så varför all denna hysteri med att mäta och väga?

Kroppen har ordnat så att det finns hunger och mättnad som styrning på hur mycket vi behöver. Lite över eller lite under energibalans reder kroppen ut själv. Det som stökar till allt är människans tro på att man kan räkna rätt gällande energibehov och energiförbrukning. Fysiologin har det bästa jämviktssystem man kan tänka sig även om 1 + 1 aldrig blir 2 i fysiologins värld.

Avslutar med en idiotisk skylt som sitter utanför Kunskapscentrum för Ätstörningar. Mitt råd, sluta räkna och börja lev livet. Skrota webbaserad information utan källangivelser. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.