Anhöriga lider när kära lider

on

Utöver val och valvaka var söndagen fylld med utbildning. Först ut, nya kunder med ortorexia atletika och därefter utbildning för ett tjugotal anhöriga. Som vanligt känner man starkt för alla oroliga nära och kära. Anhöriga förstår sällan varför deras barn, sambo eller förälder inte kan äta som vanligt folk och träna lagom mycket.

tränare ser svikande form och avmattat intresse

Ibland är det tränare som undrar varför en lovande atlet helt plötsligt tycker att gymmande är roligare än den idrott man spenderat de senaste femton åren med. Den tidigare glädjen är bortblåst och nu vill man helt plötsligt byta idrotten mot att gymma, köra swim run, göra klassikern eller engagera sig i krävande motionsformer istället för idrott.

Ortorexia atletika leder till social isolering

Om en lider av ortorexi blir ofta hela familjen drabbad. Matens ska anpassas och som vän får man finna sig i att få avslag på alla inbjudningar till fika, fester eller annat roligt. Har man barn får de ofta äta ensamma för mamma eller pappa hinner inte hem från jobbet till middagen (eftersom vägen går via gymmet). I bästa fall äter man frukost tillsammans (eftersom morgonrundan som började klockan 05 nu är avklarad).

DEN DRABBADE undviker ortorexibehandling

Varför tar man inte hjälp för att få adekvat  behandling i tid?  Innan den tid då man inte längre kan äta på en restaturang eller skippa träningen för någon social aktivitet. Innan man blivit tyrannen i hemmet och orsakat otaliga konflikter? Innan alla sömnlösa nätter, ångestfyllda dagar och en värkande kroppsdelar?

De vanligaste förnekelsetankarna är ”jag är nog för frisk för att få hjälp” eller ”jag mår ju i alla fall bättre nu i jämförelse med tidigare”, båda luriga symtom och rädsla som lägger ytterligare år till sjukdomen. Så onödigt.

ANHÖRIGA SER

Det är ofta anhöriga som varslar till sist. De är dom som ser att något är riktigt galet. Anhöriga uttrycker ofta att deras drabbade verkar helt personlighetsförändrad. Men i själva verket handlar det om symtom från ett riktigt lurigt tillstånd där man tror sig vara friskare än vad man faktiskt är. Ortorexia atletika är lömskt och ju förr man tar hjälp desto bättre.

Kommentera