Socker, fett, aktivitet och övervikt

on

Gästbloggare Idrottsforskare Anatoli Grigorenko, PhD 

Socker- och fettkonsumtion oroar idag många i industriella länder. Det sägs att vi äter på tok för mycket av det ena eller det andra beroende på vem man frågar och när man frågar. Ja, det finns många trender även bland hälsoråd,  speciellt när det gäller vad vi ska äta. Detta trots att forskarna är enade gällande det faktum att det är energiöverskott som leder till övervikt, som i sin tur kan bidra till ohälsa och livsstilssjukdomar.

Hög konsumtion inte alltid fetast

Låt oss notera på bilden nedan att USA, Nederländerna och Tyskland befinner sig i högsta sockerkonsumtionen i världen. Nederländerna oh Tyskland dessutom ligger mycket högre än USA i frågan om fettkonsumtionen per invånare.

Övervikt och fetma är ett ökande problem i industriella länder men även bland dessa finns ganska stora skillnader mellan vissa länder. Låt oss titta på samma länder (USA, NL, TYSK) på nästa bild. Medan USA ligger längst ner (har högst förekomst) bland länder med övervikt och fetma, ligger både Tyskland och speciellt Nederländerna bättre till (lägre förekomst).

Slutligen vill jag föreslå två bilder till. På dessa ser man hur mycket människor i USA respektive Europa rör på sig regelbundet.

Från bilder ovan kan man se att många europeiska länder ligger betydligt högre i fysisk aktivitetsnivå än de flesta stater i USA.

Mycket i livet handlar om balans i olika former. Energibalansen är den viktigaste i fråga om viktkontroll. Ät varierat och tillräckligt, träna och rör på dig under dagarna.

Tänk om det vore så enkelt!

 

Kommentera