Cheat day = shit day

on

Dagen du bestämde dig för att ha en ”cheat day”  (dag då du får äta ”onyttigt”) kan vara den dag du började din osunda resa, trots att ditt mål är att leva sunt. Anledningen är att införandet av en dag med tillåtelse även innebär dagar med förbud. Om man inte kan stå emot och äter något ”fel”,  en dag när man har förbud, känner man sig ofta karaktärslös och dålig. Man skuldbelägger sig själv med andra ord, vilket är negativt för hälsa och välmående.

Glädjen under svullardagen är kortlivad

Den dag man är tillåtande tenderar i sin tur att förr eller senare gå över styr. Man äter helt enkelt för mycket eftersom det ”bara är idag” man får äta det man klassar som onyttigt. Det är inte så konstigt att cheat day brukar kallas ”svullardag” på svenska. Mår man då bra under sin svullardag kan man undra? Ja, kanske till en början men oftast inte dagen efter då ånger och ångest kryper sig på.

Förbud att gå mot röd gubbe okey men varför i hela friden förbjuda olika livsmedel. Det lägger grunden till svält och överätning. Jag har sett personer boka av allt i sin kalender en svullardag för att få ut maximal tid för ätande, jag har sett de som går upp innan tuppen för att börja sitt frosseri under parollen ”nu får jag unna mig”. Beteendet bäddar för hetsätning eller bulimi och inte minst leder vägen ofta till ortorexia atletika den dag man börjar att kompensera svullardagen med träning.

Om jag fick bestämma (vilket jag inser att jag inte får) skulle ordet ”unna sig” raderas från vårt språk. 

Mer om ortorexia atletika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.